Descoperă Terapia TMS: O Abordare Alternativă în Lupta cu Depresia, TOC și Dependența
28 august 2023Dependența de Alcool: Calea către Vindecare și Libertate – Ghid Medical și Sfaturi Practice
28 august 2023În următoarele rânduri încercăm să ținem cont de utilizarea medicației psihiatrice, antidepresivele ,în timpul sarcinii și alăptării, încercând să balansăm riscurile terapiei cu cel mai bun parcurs pentru sănătatea și bunăstarea viitoarei mame și a copilului său.
De o pare importanta in cazul unei viitoare mame este impactul netratării depresiei asupra dezvoltării fetale. Depresia maternă poate:
- agrava insomniile;
- diminuarea apetitului pentru o alimentație sănătoasă;
- contribuie la apariția unor afecțiuni precum greața, vărsăturile sau hipertensiunea arterială în timpul sarcinii.
S-a constatat chiar că anumite simptome ale depresiei pot fi resimțite și de către bebeluși, care pot manifesta malformații, probleme cardiace, naștere prematură și greutate redusă la naștere, dacă au fost expuși la depresia maternă în uter.
Unii bebeluși pot prezenta tendința de a fi mai iritabili și mai puțin empatici, activi și atenți ,fata de cei născuți de mame fără afecțiuni depresive.
*3-4% dintre sarcini se asociază cu malformații congenitale, iar aproximativ 10% dintre nou-născuți sunt prematuri.
*Riscul nașterii unui copil cu probleme nu este niciodată nul, indiferent dacă medicamentația este sau nu parte a ecuației.
Deși riscul apariției defectelor congenitale și altor complicații la copiii a căror mame au urmat tratament cu antidepresive este redus, trebuie menționat că unele medicamente pot fi asociate cu un grad mai crescut de riscuri pentru dezvoltarea fetală.
În general, se recomandă evitarea administrării de medicamente în rândul femeilor gravide, mai ales în primul trimestru sau în perioada alăptării.
Există situații în care utilizarea medicației trebuie echilibrată cu riscul netratării tulburării psihiatrice sau cu riscul apariției unui sindrom de discontinuitate atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Hipnoticele și Sarcina/Alăptarea
Prescrierea hipnoticelor ar trebui să fie o decizie conștientă, mai ales în cazul femeilor gravide.
În prezența insomniilor, se face evaluarea pentru a exclude o posibilă depresie sau altă tulburare psihiatrică care ar necesita tratament.
Igiena somnului trebuie, de asemenea, să fie luată în considerare. Dacă este necesară administrarea unui hipnotic, se preferă Zolpidem sau Zopiclonă, dar dozele ar trebui să fie cât mai mici și pe perioadă cât mai scurtă.
Nou-născuții ai mamelor care au luat sedative sau hipnotice în timpul sarcinii pot prezenta simptome de sevraj și o slăbiciune generală la naștere.
Antidepresivele și Sarcina/Alăptarea
În cazul pacientelor aflate în tratament antidepresiv care doresc să rămână însărcinate, este important să se ia în considerare următoarele aspecte:
- Oportunitatea sarcinii în contextul afecțiunii psihiatrice (riscuri legate de dezechilibru, compatibilitatea tratamentului cu sarcina).
- Reevaluarea schemei terapeutice și, dacă e cazul, ajustarea dozelor pentru menținerea echilibrului psihoemoțional sau înlocuirea acestuia cu măsuri non-medicamentoase.
- Limitarea combinării de psihotrope în cazul posibilității unei sarcini iminente.
- Oprirea tratamentului cu antidepresive în timpul sarcinii nu reprezintă întotdeauna o opțiune recomandată. Suspendarea bruscă a terapiei poate conduce la recăderea depresiei, cu implicații precum agravarea stării psihice, incapacitatea de a avea grijă de sine și de sarcină, precum și riscul de a dezvolta depresie postpartum sau chiar psihoză post-partum.
În timpul sarcinii:
- dacă pacienta era deja sub tratament psihotrop la momentul diagnosticării sarcinii, tratamentul nu va fi întrerupt brusc; se va reevalua necesitatea și posibilitatea înlocuirii cu măsuri non-medicamentoase( psihoterapia cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică);
- se prefera dozele minime eficiente;
- se evita subdozarea care ar putea afecta desfășurarea sarcinii.
- evitare utilizării multiple de psihotrope
Antidepresive recomandate: SSRI (fluoxetina, paroxetina(risc teratogeni), sertralina, citalopram, escitalopram), SNRI (venlafaxina – prima opțiune, duloxetina – a doua opțiune), ADTC (amitriptilina), mirtazapina.
- Efectele tratamentului asupra fătului sunt comparate cu riscul ne-tratării, luând în considerare beneficiile pentru mamă și copil.
În alăptare:
- Antidepresive recomandate: SSRI :paroxetina, sertralina, escitalopram, fluoxetina.
- Cantitatea de medicament transferată în laptele matern este redusă pentru aceste antidepresive.
Acestea sunt doar câteva dintre informațiile esențiale legate de utilizarea medicației psihiatrice în timpul sarcinii și alăptării. Deciziile privind tratamentul trebuie luate în urma consultului cu un specialist și ținând cont de specificul fiecărui caz. Sănătatea mamei și bunăstarea copilului sunt prioritare, iar alegerea medicației trebuie făcută cu atenție și în cunoștință de cauză.